5 skvělých receptů ze švestek

Švestky. Šťavnaté podzimní ovoce plné vitamínů.

Jak všichni víme, ze švestek jsou skvělá POVIDLA ?. Ale nejen ta! Náš dnešní článek bude o tom, jaké další dobroty si ze švestek můžete připravit ?.

Upečeme úžasný koláč, připravíme si osvěžující drink, uvaříme skvělé švestkové chutney jako přílohu k sýrům nebo steaku. Místo klasického známého banánového chlebíku uděláme originální švestkový a nakonec to završíme domácí zmrzlinou. Vše rychle, jednoduše a spolu! ?

Pusťme se do práce ?‍?.

Švestkový koláč s citronem a pistáciemi

Tento koláč budete celý den chodit uždibovat, jak je lahodný. Pokud Vám ho neštípne někdo rovnou pod nosem, hlídejte před dětmi i partnerem! ?

Na jeho výrobu potřebujeme: 

185 g másla pokojové teploty, 1 hrnek třtinového cukru, 4 vejce, ½ lžičky vanilky, 1 lžička prášku do pečiva, 120 q mletých mandlí, 120 g pistácií, 90 g hladké mouky, ¾ hrnku nastrouhané citronové kůry, 10-12 zralých švestek ( rozpůlených a pocukrovaných ). 

koláč ze švestek  koláč ze švestek

Na citronovou polevu: ½ hrnku moučkového cukru, 1-2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy, na ozdobení ¼ hrnku nahrubo nasekaných pistácií. 

Troubu předehřejte na 175° C. Dortovou formu o průměru 23 cm vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem. V kuchyňském robotu nebo mixéru rozmixujeme pistácie najemno. Změklé máslo a třtinový cukr společně rozmixujte ve světlý a nadýchaný krém. Přidávejte postupně vejce, jedno po druhém a šlehejte, dokud se vše pěkně nespojí. Nakonec přidejte do těsta mleté mandle a pistácie, mouku, prášek do pečiva, vanilku a citronovou kůru. 

Nalijeme těsto do formy a uhladíme jeho povrch. Na těsto položíme na poloviny pokrájené švestky, řeznou stranou nahoru. Pečeme 45-50 minut, poté necháme korpus vychladnout na roštu. Na polevu prošleháme moučkový cukr s citronovou šťávou do zesklovatění a požadované konzistence. Polevou dort pokapeme a nakonec ještě ozdobíme nasekanými pistáciemi. 

Podávejte s lžící řeckého jogurtu.

Prosecco se švestkami a tymiánem

Prosecco se švestkami a tymiánem Prosecco se švestkami a tymiánem

Na osvěžující koktejl pro příjemný podzimní večer budeme potřebovat: 

2 zralé švestky, 6 snítek tymiánu, šťávu z jednoho citronu, 4 lžíce tymiánového sirupu ( Sirup: ½ hrnku cukru +  ½ hrnku vody, přivedeme k varu. Stáhneme z plotny, přidáme pár snítek tymiánu, promícháme a necháme zcela vychladnout. ) 

K tomu všemu navíc 1 láhev Prosecca nebo jiných Vašich oblíbených bublinek. 

Postup: Švestky mícháme s tymiánovým sirupem a citronovou šťávou, dokud se neuvolní všechny švestkové šťávy. Pár švestek si necháme stranou, půjdou pak přímo do sklenice. Koktejl protřepeme s ledem v šejkru. Do dvou vysokých sklenic vložíme drcený led, protřepaný koktejl a vše dolijeme Proseccem. Nakonec ozdobíme plátky švestek a snítkami tymiánu. 

Vypijeme. Nejlépe ihned ?.

Švestkové chutney

švestkové chutney švestkové chutney

Skvělé k sýrům s čerstvě upečeným chlebem a k tomu sklenka vína ( možná radši dvě ). Stejně tak ohromí jako zajímavá příloha k masu. 

Tak co myslíte. Chutná? ?

Ingredience: 70 gramů vypeckovaných a najemno nasekaných švestek, 2 oloupané a nadrobno nakrájené červené cibule, hrst sušených rozinek, 1 polévková lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 lžička mleté skořice, ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku, 2 lžičky soli, šálek bílého vinného octa a ¾ hrnku třtinového cukru. 

Postup přípravy: Nakrájené švestky, cibule a nasekané rozinky vložíme do větší pánve. Přimícháme zázvor, ostatní koření, sůl a ocet a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu a za občasného míchání vaříme 10 až 15 minut, dokud švestky zcela nezměknou. Přidáme cukr a mícháme, dokud se nerozpustí. Chutney vaříme za občasného míchání dalších 20 až 30 minut, dokud směs není hustá, dužnatá a většina tekutiny se odpaří. Ještě horké chutney nalijeme lžící do čistých, teplých a suchých zavařovacích sklenic. Zakryjeme víčkem a zavaříme. Po zavaření sklenice označíme datem zpracování a skladujeme v chladném, tmavém místě, po dobu nejméně 2 týdnů. 

To je ideální doba k tomu, aby se chutě a vůně rozvinuly a zjemnily.

Švestkový chléb

švestkový chlebík švestkový chlebík

Nejen z přezrálých banánů chlebík pečený jest ?. 

Jsou na něj skvělé i zralejší švestky a příprava je opravdu velice jednoduchá. 

Ingredience: 2 hrnky nasekaných švestek, 2 lžíce hladké mouky, 1 hrnek změklého másla, 2 hrnky moučkového cukru, 1 lžička vanilky. 4 vejce, ⅔ hrnku zakysané smetany, ½ hrnku třtinového cukru, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 lžička soli. 

K tomu trocha toho koření: 1 lžička mleté skořice, ¼ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, ⅛ lžičky drceného nového koření a ½ lžičky jedlé sody. 

Postup: 

Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Připravíte si dvě chlebové formy tak, že je vyložíte pečicím papírem. V míse smícháme nasekané švestky se dvěma lžícemi hladké mouky a dáme stranou. V jiné míse vymícháme krém z másla, moučkového cukru, vanilky a vajec. Krém mícháme, dokud nebude hladký a nadýchaný. V další samostatné míse smícháme zakysanou smetanu a třtinový cukr. Poté do směsi s vejci přidáme smetanu s cukrem a dobře vše promícháme. V poslední míse společně smícháme mouku, sůl, skořici, muškátový oříšek a jedlou sodu. K těstu s mokrými surovinami pomalu přidáváme směs mouky a koření. Nakonec už tam jen šupneme nasekané švestky. 

Těsto nalijeme do připravených chlebových forem. Pokud chcete, můžete na vrch chlebíků přidat pár švestek pokrájených na plátky. 

Pečeme 45 minut při teplotě 180 - 220° C, nebo dokud píchnuté párátko do středu chlebíčků nebude úplně čisté. 

Švestková domácí zmrzlina

Na této zmrzlině je úžasné, že nepotřebujete žádný zmrzlinovač a je hotovo raz dva!

švestková zmrzlina švestková zmrzlina

Ingredience: 500 g švestek, rozpůlených a zbavených slupky, 50 g tekutého medu, jemně nastrouhaná pomerančová kůra, 1 tyčinka skořice, ½ lžičky vanilky, 500 ml kvalitní vysokoprocentní smetany, 200 g kondenzovaného mléka, 50g libovolných sušenek rozdrcených na kousky.

Jak na to: švestky, med, pomerančovou kůru, skořici a vanilku vaříme na střední teplotě za občasného míchání 10 minut nebo dokud se švestky zcela nerozpadnou. Vyjmeme a vyhodíme skořici, tu už nebudeme potřebovat. Směs nalijeme do kuchyňského robotu nebo mixéru. Šleháme do hladka, poté necháme zcela vychladnout. Ve velké míse smícháme vychladlé švestkové pyré, smetanu a kondenzované mléko. Šleháme ručním elektrickým šlehačem, dokud se na šlehacích lopatkách nedrží měkké špičky krému. Pokud chcete, přidejte do krému i větší kousky nasekaných švestek. 

Polovinu krému vložíme do mrazuvzdorné nádoby, posypeme nadrcenými sušenkami, překryjeme druhou polovinou krému a dáme zamrazit. Po cca 6ti hodinách si můžete na zmrzlině pochutnat ?.

Tak jak se Vám líbilo dnešní vaření a pečení s Povidlem?  Už se těším na příště, co si na Vás dalšího vymyslíme.

A pokud chcete všechny vybrané dobroty servírovat rodince jako pravý šéfkuchař, zkuste omrknout naše kuchařské zástěry! ?

kuchařská zástěra Povidlo.cz kuchařská zástěra Povidlo.cz kuchařská zástěra Povidlo.cz

Mějte se a vaření zdar!

Vaše Dáša z Povidla