Valentýnské cookies
Křupavé na povrchu, měkké a vláčné uvnitř. Nadýchané, voňavé, křehké a v cuku letu hotové. O čem je řeč? O tzv. cookies, které se staly sušenkovým světovým fenoménem. Upečeme si je, co Vy na to?
Ať už milujete světlé sušenky s bílou čokoládou, jejichž sladkost Vám zaplní pusu, plnou chuť tmavé vysokoprocentní čokolády, která neodmyslitelně patří k láskám mlsného jazýčku a nebo nejen oku lahodící sametovou červeň, v tomto článku najdete ten pravý recept pro Vás.
Přichází Valentýn, láskočas a skvělá příležitost k tomu domov provonět těmi nejlepšími cookies, které budete milovat. Potěšte voňavým dárkem Vašeho partnera, mlsné děti a nebo rovnou celou rodinu!
COOKIES S ČOKOLÁDOVÝMI LUPÍNKY A OŘÍŠKY
Suroviny: 220g měkkého másla, špetka soli, 470 g hladké mouky, 2 vejce, 1 lžička prášku do pečiva, čokoládové lupínky libovolného množství, 170g třtinového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 230g nasekaných oříšků dle chut, 170g cukru krupice.
Troubu si předehřejeme na 190 stupňů. Ve velké míse smíchámá mouku se špetkou soli a práškem do pečiva. V menší misce pečlivě rozmixujeme máslo, cukr, vanilkový extrakt a vajíčka. Spojíme obsahy obou misek a vše pečlivě promícháme, vznikne nám hutné těsto. Do těsta přidáme nasekané oříšky a čokoládové lupínky. Kolik lupínků, tolik čokoládového potěšení ?. Znovu vše pečlivě promícháme. Směs nabíráme zmrzlinovou lžící a kopečky těsta klademe na plech vyložený pečicím papírem. Necháme mezi jednotlivými kopečky dostatečný rozestup, aby se sušenky při pečení neslepily. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme zrhuba 9-11 minut. Po upečení dopřejeme sušenkám chviličku čas, aby vychladly, než je sundáme z plechu.
SVĚTLÉ COOKIES S BÍLOU ČOKOLÁDOU
Suroviny: 115 g másla pokojové teploty, 100 g cukru krupice, 110 g hnědého třtinového cukru, 1 vejce, 1 čajová lžička vanilkového extraktu, 190 g hladké mouky, půl lžičky jedlé sody, 1 čajová lžička horké vody, špetka soli a 200 g bílé čokolády nakrájené na kousky, popřípadě libovolné množství bílých čokoládových lupínků.
Troubu předehřejeme na 175°C a plech vyložíme pečicím papírem. Máslo utřeme s krupicovým i třtinovým cukrem do hladka, přidáme vejce a vanilku, utřeme do pěny.V malém hrníčku rozpustíme jedlou sodu v horké vodě. Přidáme sodu ke směsi společně se solí.Vmícháme mouku a nakrájenou čokoládu nebo čokoládové lupínky. Směs necháme cca 10 - 15 minut vychladit v lednici. Poté směs nabíráme a dávkujeme polévkovou lžící nebo dávkovačem na zmrzlinu, vytváříme kopečky. Každý kopeček se snažte udělat stejně velký. Kopečky klademe na plech s mezerami mezi sebou, aby se sušenky při pečení nespojily. Pečeme asi 10 - 11 minut v předehřáté troubě nebo dokud okraje sušenek nejsou lehce nazlátlé. Cookies opět po upečení necháme na plechu vychladnout, než se do nich pustíme ?.
ČOKOLÁDOVÉ S ČOKOLÁDOU
Potřebujeme: 115 g změklého másla, 150 g hnědého třtinového cukru, 50 g krupicového cukru, 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu, 1 vejce, 1 čajovou lžičku jedlé sody, 135 g hladké mouky, špetku soli, 1 polévkovou lžíci instantní kávy, 40 g holandského kakaa a 200 g bílé nebo tmavé čokolády nakrájené na kostičky ( popř. čokoládové lupínky ).
Troubu předehřejeme na 175° C a plech vyložíme pečicím papírem. V míse smícháme mouku, jedlou sodu, sůl, dobře promícháme a odložíme stranou. Máslo s cukrem ušleháme do pěny ( nejlépe v kuchyňském robotu ), přidáme vejce, vanilku a společně prošleháme. Do vzniklé směsi přišleháme instantní kávu a kakao. Poté opatrně vmícháme směs mouky, sody a soli. Jakmile jsou všechny suroviny dobře spojené, opatrně vmícháme cca ¾ čokolády, tedy cca 150 g. Zbylou čokoládu můžete ponechat na zdobení. Ze směsi vytvarujeme kuličky, položíme je na plech v dostačném a rovnoměrném rozestupu. Do kuliček lehce vtlačíme několik kousků zbylé čokolády. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 8 minut a poté necháme sušenky zcela vychladnout.
VALENTÝNSKÉ RED VELVET COOKIES
Přichystáme si 155 g hladké mouky, polévkovou lžíci holandského kakaa, polovinu čajové lžičky kukuřičného škrobu, jednu čajovou lžičku jedlé sody, špetku soli, 100 g másla pokojové teploty, 85 g ztuženého tuku pokojové teploty, 100 g krupicového cukru, 1 vejce, 1 žloutek, 1 čajovou lžičku octa, 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu, 1 polévkovou lžíci červeného potravinářského barviva (tekutého) a 150 g bílé čokolády nasekané nahrubo ( nebo čokoládové bílé lupínky ).
Troubu předehřejeme na 190°C a plech vyložíme pečicím papírem. Ve středně velké míse smícháme mouku, kakaový prášek, kukuřičný škrob, jedlou sodu a sůl. Odložíme stranou. V míse kuchyňského robotu ušleháme máslo a ztužený tuk s cukrem do pěny. Přidáme vejce, žloutek a šleháme, dokud se vše pěkně nespojí. Poté přidáme ocet, vanilku a potravinářské barvivo. Opět promícháme. Pomalu přidáváme suché přísady. Nakonec opatrně vmícháme 100 g nasekané čokolády nebo čokoládové lupínky. Z těsta tvarujeme kuličky zmrzlinovou lžící a opět mezi kuličkami tvoříme trochu rozestupu. Navrch každé kuličky opatrně zatlačíme ještě pár kousků čokolády. Pečeme v předehřáté troubě cca 8 - 10 minut a poté necháme vychladnout na plechu.
COOKIES S PISTÁCIEMI A BÍLOU ČOKOLÁDOU
Suroviny: 187 g hladké mouky, 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu, jedna čajová lžíce jedlé sody, špetka soli, 113 g změklého másla, polovina hrnku hnědého třtinového cukru, polovina hrnku krupicového cukru, 1 vejce, 1 čajovou lžíci vanilkového extraktu, 100 g bílé čokolády nasekané nahrubo ( popřípadě čokoládových lupínků ) a 75 g nasekaných pistácií.
Troubu předehřejeme na 175°C a plech vyložíme pečicím papírem. Ve velké míse smícháme mouku, jedlou sodu, kukuřičný škrob a sůl. Odložíme stranou. V míse kuchyňského robotu ušleháme máslo s cukry do pěny, přidáme vejce a vanilkový extrakt. Vmícháme suché suroviny. Vařečkou vmícháme nasekanou čokoládu a pistácie. Ze směsi vytváříme kuličky zmrzlinovou lžící s dostatečnými rozestupy. Pečeme v předehřáté troubě cca 11 - 12 minut.
JAHODOVÉ COOKIES
Na jahodové cookies budeme potřebovat 3 hrnky hladké mouky, 1 čajovou lžičku prášku do pečiva, 1 čajovou lžičku jemné mořské soli, 1 hrnek změklého másla, 1 hrnek krystalového cukru, 3 velká vejce, 3 lžíce jahodové marmelády, šťávu a kůru z jednoho citronu, 1 polévkovou lžíci vanilkového extraktu, červené potravinářské tekuté barvivo pro růžový odstín sušenek a hrst čerstvých, omytých a nasekaných jahod. Na ozdobení můžete použít jahody sušené.
Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V robotu promíchejte máslo a cukr. K máslu a cukru přideje vejce, jedno po druhém. Poté přimícháme jahodovo marmeládu, citronovou kůru, citronovou šťávu, vanilkový extrakt a červené potravinářské barvivo. Pomalu přimíchejte suché suroviny, dokud se vše pěkně nespojí a nakonec opatrně vmíchejte do těsta hrst sekaných jahod. Opět vytváříme z těsta kuličky zmrzlinovou lžící, jemně do kuliček vmáčkneme popřípadě i sušené jahody a pečeme zhruba 10 - 12 minut na 175°C.
? Rada nakonec! Ty pravé cookies nikdy úplně nedopékejte, aby Vám zbytečně neztvrdly. Naopak jejich nedopečení je to, čeho chceme dosáhnout, aby byly sušenky pěkně měkké a lahodné. Sušenky můžete čímkoli dozdobit, stačí je pokapat nebo polít čokoládovou polevou, posypat cukrářskými perličkami, lentilkami, Vaší fantazii se meze nekladou.
Cookies můžete uchovat až 5 dní v uzavřené skleněné nádobě. Pokud Vám tedy tak dlouho doma vydrží ?.
Aby se Vám peklo ještě příjemněji, vyzkoušejte třeba kuchařské zástěry, které najdete na našem e-shopu. V nich se budou péct cookies jedna radost! ???
Sušenka sem, sušenka tam a já Vám přeji krásného, voňavého Valentýna!
Vaše Dáša z Povidla