Valentýnské cookies

Křupavé na povrchu, měkké a vláčné uvnitř. Nadýchané, voňavé, křehké a v cuku letu hotové. O čem je řeč? O tzv. cookies, které se staly sušenkovým světovým fenoménem. Upečeme si je, co Vy na to? 

Ať už milujete světlé sušenky s bílou čokoládou, jejichž sladkost Vám zaplní pusu, plnou chuť tmavé vysokoprocentní čokolády, která neodmyslitelně patří k láskám mlsného jazýčku a nebo nejen oku lahodící sametovou červeň, v tomto článku najdete ten pravý recept pro Vás. 

Přichází Valentýn, láskočas a skvělá příležitost k tomu domov provonět těmi nejlepšími cookies, které budete milovat. Potěšte voňavým dárkem Vašeho partnera, mlsné děti a nebo rovnou celou rodinu

COOKIES S ČOKOLÁDOVÝMI LUPÍNKY A OŘÍŠKY

čokoládové cookies recepty čokoládové cookies recepty čokoládové cookies recepty

Suroviny: 220g měkkého másla, špetka soli, 470 g hladké mouky, 2 vejce, 1 lžička prášku do pečiva, čokoládové lupínky libovolného množství, 170g třtinového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 230g nasekaných oříšků dle chut, 170g cukru krupice. 

Troubu si předehřejeme na 190 stupňů. Ve velké míse smíchámá mouku se špetkou soli a práškem do pečiva. V menší misce pečlivě rozmixujeme máslo, cukr, vanilkový extrakt a vajíčka. Spojíme obsahy obou misek a vše pečlivě promícháme, vznikne nám hutné těsto. Do těsta přidáme nasekané oříšky a čokoládové lupínky. Kolik lupínků, tolik čokoládového potěšení ?. Znovu vše pečlivě promícháme. Směs nabíráme zmrzlinovou lžící a kopečky těsta klademe na plech vyložený pečicím papírem. Necháme mezi jednotlivými kopečky dostatečný rozestup, aby se sušenky při pečení neslepily. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme zrhuba 9-11 minut. Po upečení dopřejeme sušenkám chviličku čas, aby vychladly, než je sundáme z plechu.

SVĚTLÉ COOKIES S BÍLOU ČOKOLÁDOU

světlé cookies recepty světlé cookies recepty

Suroviny: 115 g másla pokojové teploty, 100 g cukru krupice, 110 g hnědého třtinového cukru, 1 vejce, 1 čajová lžička vanilkového extraktu, 190 g hladké mouky, půl lžičky jedlé sody, 1 čajová lžička horké vody, špetka soli a 200 g bílé čokolády nakrájené na kousky, popřípadě libovolné množství bílých čokoládových lupínků.

Troubu předehřejeme na 175°C a plech vyložíme pečicím papírem. Máslo utřeme s krupicovým i třtinovým cukrem do hladka, přidáme vejce a vanilku, utřeme do pěny.V malém hrníčku rozpustíme jedlou sodu v horké vodě. Přidáme sodu ke směsi společně se solí.Vmícháme mouku a nakrájenou čokoládu nebo čokoládové lupínky. Směs necháme cca 10 - 15 minut vychladit v lednici. Poté směs nabíráme a dávkujeme polévkovou lžící nebo dávkovačem na zmrzlinu, vytváříme kopečky. Každý kopeček se snažte udělat stejně velký. Kopečky klademe na plech s mezerami mezi sebou, aby se sušenky při pečení nespojily. Pečeme asi 10 - 11 minut v předehřáté troubě nebo dokud okraje sušenek nejsou lehce nazlátlé. Cookies opět po upečení necháme na plechu vychladnout, než se do nich pustíme ?.

ČOKOLÁDOVÉ S ČOKOLÁDOU

tmavé cookies recepty tmavé cookies recepty tmavé cookies recepty

Potřebujeme: 115 g změklého másla, 150 g hnědého třtinového cukru, 50 g krupicového cukru, 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu, 1 vejce, 1 čajovou lžičku jedlé sody, 135 g hladké mouky, špetku soli, 1 polévkovou lžíci instantní kávy, 40 g holandského kakaa a 200 g bílé nebo tmavé čokolády nakrájené na kostičky ( popř. čokoládové lupínky ). 

Troubu předehřejeme na 175° C a plech vyložíme pečicím papírem. V míse smícháme mouku, jedlou sodu, sůl, dobře promícháme a odložíme stranou. Máslo s cukrem ušleháme do pěny ( nejlépe v kuchyňském robotu ), přidáme vejce, vanilku a společně prošleháme. Do vzniklé směsi přišleháme instantní kávu a kakao. Poté opatrně vmícháme směs mouky, sody a soli. Jakmile jsou všechny suroviny dobře spojené, opatrně vmícháme cca ¾ čokolády, tedy cca 150 g. Zbylou čokoládu můžete ponechat na zdobení. Ze směsi vytvarujeme kuličky, položíme je na plech v dostačném a rovnoměrném rozestupu. Do kuliček lehce vtlačíme několik kousků zbylé čokolády. Pečeme v předehřáté troubě zhruba  8 minut a poté necháme sušenky zcela vychladnout. 

VALENTÝNSKÉ RED VELVET COOKIES 

red velvet cookies recepty red velvet cookies recepty red velvet cookies recepty

Přichystáme si 155 g hladké mouky, polévkovou lžíci holandského kakaa, polovinu čajové lžičky kukuřičného škrobu, jednu čajovou lžičku jedlé sody, špetku soli, 100 g másla pokojové teploty, 85 g ztuženého tuku pokojové teploty, 100 g krupicového cukru, 1 vejce, 1 žloutek, 1 čajovou lžičku octa, 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu, 1 polévkovou lžíci červeného potravinářského barviva (tekutého) a 150 g bílé čokolády nasekané nahrubo ( nebo čokoládové bílé lupínky ). 

Troubu předehřejeme na 190°C a plech vyložíme pečicím papírem. Ve středně velké míse smícháme mouku, kakaový prášek, kukuřičný škrob, jedlou sodu a sůl. Odložíme stranou. V míse kuchyňského robotu ušleháme máslo a ztužený tuk s cukrem do pěny. Přidáme vejce, žloutek a šleháme, dokud se vše pěkně nespojí. Poté přidáme ocet, vanilku a potravinářské barvivo. Opět promícháme. Pomalu přidáváme suché přísady. Nakonec opatrně vmícháme 100 g nasekané čokolády nebo čokoládové lupínky. Z těsta tvarujeme kuličky zmrzlinovou lžící a opět mezi kuličkami tvoříme trochu rozestupu. Navrch každé kuličky opatrně zatlačíme ještě pár kousků čokolády. Pečeme v předehřáté troubě cca 8 - 10 minut a poté necháme vychladnout na plechu.

COOKIES S PISTÁCIEMI A BÍLOU ČOKOLÁDOU

pistáciové cookies recepty pistáciové cookies recepty pistáciové cookies recepty

Suroviny: 187 g hladké mouky, 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu, jedna čajová lžíce jedlé sody, špetka soli, 113 g změklého másla, polovina hrnku hnědého třtinového cukru, polovina hrnku krupicového cukru, 1 vejce, 1 čajovou lžíci vanilkového extraktu, 100 g bílé čokolády nasekané nahrubo ( popřípadě čokoládových lupínků ) a 75 g nasekaných pistácií. 

Troubu předehřejeme na 175°C a plech vyložíme pečicím papírem. Ve velké míse smícháme mouku, jedlou sodu, kukuřičný škrob a sůl. Odložíme stranou. V míse kuchyňského robotu ušleháme máslo s cukry do pěny, přidáme vejce a vanilkový extrakt. Vmícháme suché suroviny. Vařečkou vmícháme nasekanou čokoládu a pistácie. Ze směsi vytváříme kuličky zmrzlinovou lžící s dostatečnými rozestupy. Pečeme v předehřáté troubě cca 11 - 12 minut.

JAHODOVÉ COOKIES

jahodové cookies recepty  jahodové cookies recepty  jahodové cookies recepty

Na jahodové cookies budeme potřebovat 3 hrnky hladké mouky, 1 čajovou lžičku prášku do pečiva, 1 čajovou lžičku jemné mořské soli, 1 hrnek změklého másla, 1 hrnek krystalového cukru, 3 velká vejce, 3 lžíce jahodové marmelády, šťávu a kůru z jednoho citronu, 1 polévkovou lžíci vanilkového extraktu, červené potravinářské tekuté barvivo pro růžový odstín sušenek a hrst čerstvých, omytých a nasekaných jahod. Na ozdobení můžete použít jahody sušené. 

Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V robotu promíchejte máslo a cukr. K máslu a cukru přideje vejce, jedno po druhém. Poté přimícháme jahodovo marmeládu, citronovou kůru, citronovou šťávu, vanilkový extrakt a červené potravinářské barvivo. Pomalu přimíchejte suché suroviny, dokud se vše pěkně nespojí a nakonec opatrně vmíchejte do těsta hrst sekaných jahod. Opět vytváříme z těsta kuličky zmrzlinovou lžící, jemně do kuliček vmáčkneme popřípadě i sušené jahody a pečeme zhruba 10 - 12 minut na 175°C.

? Rada nakonec! Ty pravé cookies nikdy úplně nedopékejte, aby Vám zbytečně neztvrdly. Naopak jejich nedopečení je to, čeho chceme dosáhnout, aby byly sušenky pěkně měkké a lahodné. Sušenky můžete čímkoli dozdobit, stačí je pokapat nebo polít čokoládovou polevou, posypat cukrářskými perličkami, lentilkami, Vaší fantazii se meze nekladou.

Cookies můžete uchovat až 5 dní v uzavřené skleněné nádobě. Pokud Vám tedy tak dlouho doma vydrží ?.

kuchařské zástěry  kuchařské zástěry kuchařské zástěry kuchařská zástěra

Aby se Vám peklo ještě příjemněji, vyzkoušejte třeba kuchařské zástěry, které najdete na našem e-shopu. V nich se budou péct cookies jedna radost! ??‍?

Sušenka sem, sušenka tam a já Vám přeji krásného, voňavého Valentýna!  

Vaše Dáša z Povidla