Co musí každý Čech vědět o našem pivu! 

Věděli jste, že největší spotřeba piva na světě je právě v České republice a jako jediná země máme pivo raději, než víno? Čím je naše pivo tak speciální, jak se vařilo dříve a jak se vaří dnes? Už se Vám sbíhají sliny na nový článek?

Kde se vzalo české pivo

První zmínka o českém pivu pochází už z roku 993, kdy se pivo začalo vařit v benediktinském klášteře v Břevnově. No vážně, v klášteře! 😄

Právo vařit pivo měli ještě ve 13.století jen zmíněné kláštery a potom měšťané bydlící v královských městech uvnitř městských hradeb. 

historie českého piva

Sám Karel IV. pak roku 1357 jmenoval svatého Václava jako patrona piva a od roku 2013 si tuto událost připomínáme při každoročních oslavách Dne českého piva, které se pravidelně konají na konci září.

historie českého piva

Pánové a rytíři napřed vařit pivo odmítali a báli se poškození svého původu. Když se do toho pak přece jen pustili a chuť na vlastní pivo zvítězila i nad ctí jejich erbů, vznikl mezi měšťany a pány rytíři vleklý spor. Trval dlouhých 33 let, kdy se o výrobu piva přetahovali. Města se cítila poškozena a pánové rytíři si chtěli výrobu piva uzurpovat jen pro sebe. Spor řešilo dlouho bez úspěchu dokonce 33 zemských sněmů a nebyli schopni se dohodnout, až bylo konečně právo vařit pivo uznáno všem bez rozdílu. 

Ovšem za poplatek, jak jinak 😉.

Poplatky se často měnily, napřed bylo zavedeno tzv. povarné, později tzv. posudné.Polahvového poplatku už se historie nedočkala, první láhve u nás vznikly v Praze roku 1841.Vraťme se ještě ale na chvíli do historie… 

Jak se pivo dříve vařilo?

Nejprve se vařila piva svrchně kvašená z pšeničného sladu, až do poloviny 19. století. O rozvoj typických vlastností českého piva, jak jej znáte dnes, se zasloužil až legendární český sládek František Ondřej Poupě. Navrhl nejen všelijaká nová zařízení pro výrobu piva a samotného sladu, ale především se zasloužil o používání výhradně ječného sladu. Poupravil dávkování chmele a tím výrazně zvýšil kvalitu piva. Jeho známé heslo se traduje mezi sládky dodnes a zní : žito na chleba, pšenice na koláče, oves pro koně,....ječmen na pivo!

Nové postupy a mechanizace

19.století je bráno celkově jako Zlatý věk českého pivovarnictví. Nastaly výrazné změny, například se přešlo na spodní kvašení a zavedly se nové postupy s pomocí strojních pohonů nebo prvních lahvoven, jak už bylo zmíněno.Vzniklo také velké množství nových pivovarů a v Praze se zrodila vůbec první Sladovnická škola. Pivovarská výuka byla později na školách zastavena, vznikly namísto toho Vědecké ústavy pivovarské.

České pivo dnes

české pivo

České pivo patří k těm nejlepším na světě, především díky našim zkušeným sládkům a jejich tradičním postupům vaření piva. Naše pivo má zkrátka neochvějnou historii :) Přesto má oproti zahraničním pivům nejnižší cenu. Co víc si přát?Na 1 půllitr českého ležáku je třeba 2-4 litry vody, 2-3 šištic chmele, 2400 zrníček sladu z 90-100 klasů ječmene a 2,5g hustých tekutých kvasnic. 

Ekonomické přínosy českého pivovarnictví jsou obrovské! Pivovarský sektor odvede každoročně na daních přes 29 miliard korun. Celkový přínos pivovarnictví včetně tržeb z pohostinství činí až 343 miliard! Až 25% tržeb v hospodách pochází z prodeje piva. 

Pivo mají v oblibě především muži a podle výzkumu je to přesně 88% pánů pivařů. Pivařek je pak u nás cca 57% . Výzkum navíc udává, že si pivař dopřeje chmelový mok zhruba třikrát za týden a průměrně jde o 8 půllitrů týdně. Ženy si pak v průměru pochutnávají na dvou půllitrech týdně. Zkrátka jedno pivečko v sobotu a jedno v neděli ke kachně se zelím 😋.

Pivo ve světě

Už z dob Mezopotámie bylo pivo spojeno s magickými rituály a věřilo se, že má kouzelné účinky! Ve starém Egyptě dokonce ještě za vlády faraonů pivo používali jako platidlo. 

Pro zemřelé Wikingy představovalo pivo jeden z nejcennějších darů od pozůstalých - je třeba doplňovat energii a dbát na pitný režim i v posmrtném životě, že ano 😉.

Ve Finsku například probíhá v současnosti světový pohár v nošení manželky. Ne vždy je to doslova na rukou, manželé snažící se o výhru mají leckdy co dělat, aby manželku při běhu za vítězstvím udrželi. Odměnou pro nejrychlejšího je totiž pivo - jak jinak, a to o váze jejich manželky. Možná i to je důvod, proč jsou ve Finsku oblíbenější ženské krev a mléko 😁. 

V Thajsku použili pivní lahve dokonce i jako stavební materiál a postavili z nich chrám. Jestli je uvnitř něj i modlitebna s pivním oltářem netušíme, ale k jeho výstavbě bylo použito 1,5 milionu lahví!  Nutno dodat, že úplný nevkus to není, jak by člověk možná čekal. Nás by zajímalo, kdo všechny ty lahve vypil.

chrám z pivních sklenic

Nejsilnější pivo na světě s nejvyšším obsahem alkoholu 67,5% se jmenuje Snake Venom, což znamená v překladu Hadí jed. Když si uvědomíte, že například Absinth má okolo 70% obsahu alkoholu, pak je název pro nejsilnější pivo světa více, než trefný. Takový had by u nás nadělal pěknou paseku, s těmi 282 půllitry piva, které údajně v průměru vypije za rok každý Čech 😄.

snake venom nejsilnější pivo na světě snake venom nejsilnější pivo světa

Věděli jste, že existuje fóbie ze strachu z prázdné pivní sklenice? Je tomu opravdu tak, oficiální název zní CENOSILLICA (cenosillicafóbie). Čechům se ale podle všeho obstojně daří se této fobii vyhýbat.

fobie z prázdné pivní sklenice CENOSILLICAFÓBIE

České pivo je zkrátka nejlepší, nejchutnější a není tedy divu, že jsme i my v Povidlu vytvořili naši speciální kolekci s názvem PIVO, pro každého pyšného Čecha s trochou té pěny na rtu!

Chmel, vážení, je přece předepsané léčivo 😉.

pivo povidlo.cz dámské tričko  pivo povidlo.cz láska k pivu pánské tričko pivo povidlo.cz

Jak chutná naše české pivo Vám, to nám klidně můžete napsat na naše facebookové stránky 😊. My se na Vás budeme těšit u dalšího povidlového článku. 

Vaše Dáša z Povidla